Monthly Archives: September 2015

Bliža se šolsko tekmovanje iz logike

Morda je bila za kako skupino prejšnja naloga še pretežka in so listi z razlago ostali prazni. Tokrat objavljam malo lažjo nalogo – prirejena finščina, ki jo bo zagotovo rešilo več učencev ali dijakov. Tako bo vaja za pisanje pravil, ki sem jo objavila prejšnjič, imela boljši učinek.

30tekmovanje

V četrtek je šolsko tekmovanje iz logike. Uspešno reševanje in veliko zabave ob novih nalogah vam želim!

Gabrijela

Vaja za zapis pravil

Pri lingvističnih nalogah na tekmovanju običajno zahtevamo, da poleg reševanja primerov še zapišete pravila, ki ste jih ugotovili o danem jeziku.

Včasih postavimo konkretna vprašanja in želimo samo odgovore na ta vprašanja. Včasih pa želimo, da napišete vsa pravila, ki se jih da ugotoviti. Kako pa veste, da ste napisali vsa pravila?

Dobra vaja je, da en učenec ali dijak reši nalogo, napiše pravila in slovarček. Nato da samo pravila in slovarček (brez navodil in naloge) sošolcu. Sošolec pa poskusi prevesti dane stavke samo s pomočjo teh pravil in slovarčka. Če nalogo zna rešiti in ima vse potrebne podatke, potem ste napisali vsa pravila, ki se jih da ugotoviti o tem jeziku.

Preizkusite to vajo na današnji nalogi – poenostavljena adigejščina.

Gabrijela

Po šoli logike za mentorje

Takole smo si po napornih delavnicah v Trenti še malo ogledali okoliške gore.

IMG_9086

Navdušena sem bila nad radovednostjo in zainteresiranostjo udeležencev za lingvistiko. Učenci in dijaki, krasne mentorje imate in če najdete svojega učitelja na sliki, potem ste lahko 100%, da bo letošnji krožek za logiko super in da boste reševali tudi veliko lingvističnih nalog!

Ste vedeli, da so imeli Trentarji včasih svoj način štetja? Če mi uspe sestaviti nalogo iz tega, boste prvi, ki jo boste videli!

Z običajnimi tedenskimi objavami in nalogami nadaljujem prihodnji teden. Do takrat pa le kratek nasvet: ko rešujete lingvistične naloge, najprej poiščite dva stavka ali besedni zvezi, ki sta si čimbolj podobni in tam začnite reševati nalogo.

Gabrijela