Monthly Archives: March 2015

Koliko je ura po češko

Danes smo spremenili uro na poletni čas, zato je pravi trenutek za eno nalogo z urami.

Koliko je ura po svetu povemo na zelo različne načine. Ne strinjamo se niti okoli tega, kdaj se začne nov dan. Pri nas se ob polnoči, ponekod se ob sončnem vzhodu – to je značilno predvsem za kraje ob ekvatorju, kjer sonce čez celo leto vzhaja ob istem času.

Včasih tudi v sorodnih jezikih koliko je ura povemo na precej drugačen način, kot boste videli v tejle nalogi iz češčine.

Gabrijela

27-tiški številski sistem

Prejšnji teden sem na Gimnaziji Vič za uvod v mesec matematike  predavala o številskih sistemih v drugih jezikih. Luštno se je bilo vrniti na mojo gimnazijo kot predavateljica. 🙂

predavanje

Ena izmed najbolj zanimivih informacij za dijake je bila, da še danes obstajajo plemena, ki sploh ne štejejo, nimajo denarja in ne trgujejo. Prav tako je bilo zanimivo debatirati o tem, kako je na razvoj evropske matematike vplivala uporaba arabskih namesto rimskih številk.

Večina številskih sistemov na svetu je desetiških (ker imamo 10 prstov na rokah), kar nekaj jih je dvajsetiških (če dodamo še prste na nogah, jih dobimo 20) ali pa samo petiških (5 prstov na eni roki).

Potem sta precej logična še osmiški (med prsti je 8 presledkov) in dvanajstiški (12 členkov na prstih brez palca). Dvanajstiški je še posebej prijazen za trgovanje, saj ima število 12 veliko deliteljev (2, 3, 4, 6) za razliko od števila 10 ( le 2 in 5).

Do sedaj najbolj nenavaden, ki ga poznam, pa je sedemindvajsetiški sistem. Takole izgleda:

27base

Imena za številke pomenijo dele telesa: 1 = palec, 8 je komolec, 10 je rama, 18 je rama na drugi strani in tako naprej.

Gabrijela