Jeziki v Braziliji

Ola!

Za ta teden sem poskusila sestaviti lingvistično nalogo v povezavi s svetovnim prvenstvom v nogometu, ampak mi ni (še) uspelo. Priznam, malo tudi zato, ker sem namesto da bi sestavljala, več časa presedela pred televizorjem in gledala tekme. 🙂

Uradni jezik v Braziliji je portugalščina, ki je tja prišla iz Evrope. Po zaslugi brazilcev, ki jih je okoli 200 milijonov, je portugalščina šesti najpogosteje govorjeni jezik na svetu.

Predvideva se, da je pred prihodom evropejcev v Braziliji obstajalo okoli 250 različnih jezikov. Danes se jih govori samo še kakih 50. Veliko izmed njih je na robu preživetja, saj imajo samo še nekaj sto govorcev.

En izmed najbolj znanih je jezik piraha, ki ga govori majhno pleme globoko v notranjosti amazonskega pragozda. Posebnost jezika je, da nimajo besed za posamezne barve, ločijo samo svetlo (dan) in temno (noč). Zanimivo je še to, da ne poznajo koncepta časa, za njih obstaja samo sedanjost.

Da ne boste povsem brez naloge ta teden, se lahko pozabavate z nalogo iz jezika piraha iz lanskoletne lingvistične olimpijade. Pa prijetno gledanje nogometa vam želim!

Gabrijela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *