Počitnice :)

Pa so se le začele počitnice! In ker najbrž ne boste ves čas doma, ampak šli morda na izlet na drug konec Slovenije, se potepat po evropskih prestolnicah, ali pa celo obiskat kako daljno državo, je to odlična priložnost, da sestavite sami svojo lingvistično nalogo.

Kamorkoli boste šli, poglejte kaj je drugačnega v jeziku, ki vas obdaja. Če se boste potepali po Sloveniji, lahko skoraj v vsaki vasi slišite drugo narečje. Poslušajte, kaj je drugače – morda naglasijo nekatere besede drugače, morda spustijo kako črko pri izgovorjavi ali pa imajo za neko stvar povsem drugačno besedo.

Če se boste potepali po tujih državah, lahko kje naletite na drugo pisavo in poiščete ustrezne naše črke za njihove znake. Če je pisava enaka, lahko poskusite ugotoviti, kakšen vrstni red besed imajo v stavkih. Mi smo najbolj navajeni, da je najprej osebek (kdo), potem povedek (dogajanje) in na koncu predmet (kaj). Ampak ni povsod tako. Lahko ugotovite tudi ali uporabljajo končnice v besedah ali so besede vedno enake. Lahko pa se naučite šteti po njihovo in iz tega sestavite nalogo.

Pošljite mi naloge, ki jih boste sestavili, na email info@nulllingvistika.si. Z veseljem jih bom prebrala in rešila, najboljše pa tudi objavila.

Gabrijela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *